IMG_1721-normal.jpg

 

No niin, aloitetaanpa blogi aivan peruskauralla - eli 100 %:lla kauraleivällä!

Koska vatsani on äkäistä sorttia, joudun tarkasti katsomaan, minkälaisia leivonnaisia ja leipiä leivon. Pyrin käyttämään pääasiassa kaurajauhoja sekä täysin gluteenittomia jauhoja (tattarijauhot ja gluteenittomat jauhoseokset). Sitkoa näin leivottuihin tuotteisii on erittäin vaikeaa saada, jonka vuoksi leipominen ei ole helpoimmasta päästä. Sen vuoksi pyrinkin leipomaan leipiä ja leivonnaisia, joita tarvitsee vaivata mahdollisimman vähän. Tätäkin kauraleipää tein miljoonaan otteeseen, kunnes löysin parhaat suhteet, jolloin leipää on helpointa vaivata, eikä kypsä leipä murene liikaa.

Parhaaseen koostumukseen sekoitan itse hieman ksantaania ja Jytte-jauhoja, mutta pelkästä kauratakin kyllä onnistuu. Tässä omasta mielestäni paras versio tästä kauraleipäreseptistä:


Resepti

  • 4 dl kaurajauhoja ja 2 dl Jytte-jauhoja + n. 1 tl ksantaania TAI n. 6 dl kaurajauhoja
  • 1 tl suolaa (itse käytän yleensä gourmetsuolaa, jonka murennan morttelissa)
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 2 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa (herkkävatsaisille vaahterasiirappi parempi)
  • 1 kananmuna, koostumus rikottuna
  • noin 3 dl rasvatonta piimää

Valmistus

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Levitä pellille leivinpaperi.
  2. Siivilöi jauhot, suola ja sooda kulhoon. Lisää jauhoihin kaurahiutaleet ja siirappi. Tee jauhoseokseen syvennys ja kaada siihen muna ja piimä.
  3. Sekoita hyvin kauhalla. Kun taikinan koostumus on hyvin sekoittunut, kaada taikina kaurajauhotetulle alustalle ja muotoile leivästä varovasti limpun muotoinen. JOS et halua muotoilla leipää käsin (voi olla hieman haastavaa, sillä tälläkään reseptillä sitko ei ole paras mahdollinen) voit käyttää myös leipävuokaa, johon kaadat taikinan. Itse pidän kuitenkin enemmän limun muotoisesta leivästä, ja sen vuoksi teen mielelläni sen eteen hieman enemmän töitä. Nosta leipä tai vuoka pellille.
  4. Tee ristiviilto leivän päälle ja siivilöi hieman kaurajauhoja leivän pinnalle.
  5. Paista noin puoi tuntia, kunnes leipä on rusehtava ja kohonnut. Jos leipä alkaa tummua jo alkuvaiheessa, voi uunin lämpöä hieman tiputtaa.
  6. Sulatejuusto + kurkku tai margariini + kurkku lämpimän leipäviipaleen päälle ja ei kun syömään :)

 

HUOM! Kaurajuhossa on oma "kitkerä" makunsa, jonka vuoksi siirapin kanssa ei kannata kitsastella.