Kuten oikeissa mummien oikeissa resepteissä, ei tässäkään reseptissä ole tarkkoja ainemääriä. Jokainen laittaa keittoon aineksia oman makunsa mukaan. Keiton teossa on kuitenkin kaksi tärkeää pointtia, joita ilman keitto ei onnistu:
- Keittoon on keitettävä itse kalaliemi.
- Keittoa varten porkkanat on raastettava ja freesattava.
Näitä ohjeita noudattamalla keiton pitäisi onnistua, vaikka muita aineiden suhteita muuttelisikin!
- Itse teen keiton yleensä puolikkaasta kokonaisesta lohesta (jonka romppeista keitän liemen, yhden kalan romppeista olen saanut liemen kahteen keittoon - keitän liemen usein hyvin vahvaksi ja tiiviiksi, jolloin se vie pakkasessa vähemmän tilaa ja laimennan sitä sitten vedellä keiton valmistusvaiheessa) jolloin sopiva kattila on noin 3 - 4 litran, riippuen kuinka nestemäistä keitosta haluaa ja kuinka paljon perunaa laittaa.
Resepti
- lohta
- perunaa
- pala lanttua
- sipulia, purjoa tai kevätsipulia (purjo ja kevätsipuli ovat IBS:stä kärsiville parempia vaihtoehtoja, itse käytän näitä)
- itsekeitettyä kalalientä ( + tarpeen vaatiessa lisäksi hieman kala- tai hummerifondia, itse suosittelen touch of taste hummerifondia)
- porkkanaa raastettuna
- tilkka juoksevaa margariinia
- kevytkermaa
- sulatejuustoa (itse käytän Pirkan 9 % arkikäytössä ja muille tarjottaessa koskenlaskijaa)
- mustapippuria
Valmistus
- Pese perunat ja kuori lanttu. Pilko ne sopiviksi paloiksi ja keitä sopivaksi laimennetussa kalaliemessä hetki, että pehmenevät.
- Pilko sipuli tai purjo.
- Raasta porkkanat.
- Freesaa purjo ja porkkanat pannulla, jotta ne hieman lämpenevät ja pehmenevät. Lisää kattilaan liemen ja perunoiden sekä lantun sekaan.
- Lisää paloiteltu lohi keittoon. HUOM! Kypsyy erittäin nopeasti, lisää lohi kun perunat ovat jo kypsiä.
- Lisää nokare sulatejuustoa.
- Mausta tilkalla kevytkermaa ja pippurilla. Lisää tarvittaessa hieman suolaa.
- Tarjoa ruis- tai kauraleivän tai karjalanpiirakoiden kanssa.
- Hyvää ruokahalua :)
Kommentit