IMG_1769-normal.jpg

 

Kuten oikeissa mummien oikeissa resepteissä, ei tässäkään reseptissä ole tarkkoja ainemääriä. Jokainen laittaa keittoon aineksia oman makunsa mukaan. Keiton teossa on kuitenkin kaksi tärkeää pointtia, joita ilman keitto ei onnistu:

  1. Keittoon on keitettävä itse kalaliemi.
  2. Keittoa varten porkkanat on raastettava ja freesattava.

Näitä ohjeita noudattamalla keiton pitäisi onnistua, vaikka muita aineiden suhteita muuttelisikin!

  • Itse teen keiton yleensä puolikkaasta kokonaisesta lohesta (jonka romppeista keitän liemen, yhden kalan romppeista olen saanut liemen kahteen keittoon - keitän liemen usein hyvin vahvaksi ja tiiviiksi, jolloin se vie pakkasessa vähemmän tilaa ja laimennan sitä sitten vedellä keiton valmistusvaiheessa) jolloin sopiva kattila on noin 3 - 4 litran, riippuen kuinka nestemäistä keitosta haluaa ja kuinka paljon perunaa laittaa.

Resepti

  • lohta
  • perunaa
  • pala lanttua
  • sipulia, purjoa tai kevätsipulia (purjo ja kevätsipuli ovat IBS:stä kärsiville parempia vaihtoehtoja, itse käytän näitä)
  • itsekeitettyä kalalientä ( + tarpeen vaatiessa lisäksi hieman kala- tai hummerifondia, itse suosittelen touch of taste hummerifondia)
  • porkkanaa raastettuna
  • tilkka juoksevaa margariinia
  • kevytkermaa
  • sulatejuustoa (itse käytän Pirkan 9 % arkikäytössä ja muille tarjottaessa koskenlaskijaa)
  • mustapippuria

Valmistus

  1. Pese perunat ja kuori lanttu. Pilko ne sopiviksi paloiksi ja keitä sopivaksi laimennetussa kalaliemessä hetki, että pehmenevät.
  2. Pilko sipuli tai purjo.
  3. Raasta porkkanat.
  4. Freesaa purjo ja porkkanat pannulla, jotta ne hieman lämpenevät ja pehmenevät. Lisää kattilaan liemen ja perunoiden sekä lantun sekaan.
  5. Lisää paloiteltu lohi keittoon. HUOM! Kypsyy erittäin nopeasti, lisää lohi kun perunat ovat jo kypsiä.
  6. Lisää nokare sulatejuustoa.
  7. Mausta tilkalla kevytkermaa ja pippurilla. Lisää tarvittaessa hieman suolaa.
  8. Tarjoa ruis- tai kauraleivän tai karjalanpiirakoiden kanssa.
  9. Hyvää ruokahalua :)